Ds. Anton Engels   5 mei 1917 - 2 november 2013

Vrijzinnig predikant en een markante figuur.

Bron: interview met predikant A. Engels en website Parklaankerk 

Op 28 januari 2013 verscheen het NRC artikel 'Tragisch huwelijk van glas en lijm' waarin de conserveringsproblematiek van monumentale glaskunst van Karel Appel voor de Paaskerk Zaandam, 'De Schepping' (1958) besproken werd. 

Enkele dagen na de publicatie kreeg ik (Lisya Bicaci) een e-mail van meneer Engels. In zijn mail verteld hij over de perikelen rond de applique ramen van Karel Appel en over de architect Karel Sijmons. 

 

Op mijn vraag of ik langs kon komen om een interview af te nemen en het tevens te filmen regeerde hij positief. Engels, een markante figuur, helder van geest, vertelde zijn boeiende verhaal over De Schepping (zie video).  

 

Engels was leerling aan Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. Hoewel hij uit een buitenkerkelijk gezin kwam, besloot hij om theologie te gaan studeren. Hij begon zijn studie in Leiden, maar na de sluiting van die Universiteit ten gevolge van de eis van de bezetter om de Joodse hoogleraren te ontslaan, zette hij die voort in Groningen en daar deed hij zijn examens.

 

In 1943 vond de kerkelijk inzegening plaats in zijn eerste gemeente Grootegast en Doezum in de provincie Groningen. Later stond hij, steeds als vrijzinnig predikant, in Coevorden en in Zaandam. 

 

In Zaandam, werd hij betrokken bij het werk van de “Raad voor Evangelie en Industrie”. Aansluitend volgde hij de opleiding “Industriële Samenleving” aan de Universiteit van Utrecht, waarna hij werd binnengehaald door Kerk en Wereld als cursusleider met bijzondere aandacht voor arbeidsvraagstukken.

 

Al spoedig werd hij daar adjunct hoofd en in 1969 hoofd van het cursus- en conferentie- werk. De laatste jaren van zijn Kerk en Wereld-tijd hield hij zich vooral bezig met de “Voortgezette opleiding voor Personeelsfunctionarissen” en verhuisde met deze opleiding mee naar Nijmegen. Daar bleef hij werken tot zijn pensioenering in 1982.

 

Toen volgden de Driebergen jaren. Zijn opzet was het evangelie voor ònze tijd maatschappelijk relevant door te geven. Een bijzonder accent kreeg dat toen hij een aantal malen een serie van drie dialogische diensten ontwikkelde rond een bepaald thema. Die thema’s waren respectievelijk: “De grenzen van de macht”; het Regenboog-project en in 2013 “Samaritaanse dilemma’s”. 

Onder de titel: “Bijbelse personen nader bekeken” heeft hij een aantal belangstellenden op boeiende wijze vaak een andere, nieuwe kijk gegeven op van ouds bekende bijbelse figuren. (Bron: site  Parklaankerk Driebergen-Rijsenburg)

 

 

Een interview uit 2007 met ds A. Engels door Ger Boogaard en Helma van Remmen